Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować aby w pełni korzystać z serwisu..

Forum językowe
    FORUM JĘZYKOWE
ANGIELSKI
   Forum językowe   Język angielski    Blogi angielskie

e-Anglomaniacy są wsród nas... a niektórzy dają korepetycje z angielskiego
Materiały:    Czasy angielskie   •   Struktury   •   Gramatyka   •   Matura   •   Dla początkujących
Ćwiczenia:    Testy on-line   •   Ze słuchu   •   3 testy   •   Phrasal verbs
Słownictwo:   •   Nauka słówek   •   Kurs 1000 słówek
Pomoce:    Wypracowania   •   FCE   •   Korepetycje   •   Idiomy
Inne:    Bajki   •   Czytelnia   •   Gry językowe   •   Tłumaczenia piosenek   •   Slang

W tym dziale forum poprawimy to co napisałeś, ale nikt nie napisze za Ciebie!

dla leni jest dział Nie chce mi się
ZASADY FORUM - zapoznaj się z regulaminem

Przelew na konto bankowe, tłumaczenie.

Forum językowe | dział: Tłumaczenia / Translations

Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.

Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki

» maliniok7 (Born-4)
Sob Lip 24, 2010 15:48
Przelew na konto bankowe, tłumaczenie.

Witam, bardzo prosiłbym o przetłumaczenie poniższej wiadomości. Domyślam= się, że nadawca pisze o tym, że muszę co zrobić związanego z pójściem do banku i okazaniem kwitka, ale nie wiem dokładnie o co chodzi.

Hello thanks for your reply back i have got your mail and also have called on my bank and they confirmed to me that the money is already in polish territory,so the money will be dispath as soon as you get the item ship out and get back to my Bank with the shipment scan receipt after sending the item to POCZTEX EMS you will be given a scan receipt this the shipment scan receipt my bank is waiting for ,for them to get your money transfer into your bank account as soon as you get back to them with this scan receipt your money will be transfer fast and so that they can release your money to you in next 30 Minutes for them to make there normal verification despite they make thousand of transaction every day so am very sorry for that.Get back to me fast

» mafiozo (Occasional Member-91) Occasional Member
Sob Lip 24, 2010 16:42

Usuń tego maila i zapomnij o nim - oszustwo i próba wyłudzenia. Pewnie pisał go jakiś mieszkaniec Afryki słabo znający angielski.
Łamanym językiem jest napisane, że pieniądze są na terytorium Polski i jak tylko mu wyślesz tą rzecz, to pieniądze w magiczny sposób znajdą się na Twoim koncie.

Nie trzeba być ekspertem w sprawach bankowości, aby wiedzieć, że pieniądze albo zostały już przelane albo nie. Nie ma żadnego tajemniczego miejsca w Polsce, w którym są składowane pieniądze i uwalniane po okazaniu czegoś :) Takie coś to może być co najwyżej czek albo przekaz pocztowy, ale nie przelew.

Ogólnie koleś próbuje Cię przekonać, że pieniądze za tą rzecz są w Polsce. Gdy tylko wyślesz mu to i jako dowód zeskanujesz dowód nadania na poczcie, to on uwolni te pieniądze i przeleje na Twoje konto.

Ściema na maksa. Myśli, ze jesteś frajerem, który wyśle mu to. On potem nie zapłaci i nawet nie będziesz mógł już nic zrobić :)

» Nutcracker ( Specjalista -1002) Platinum Member
Sob Lip 24, 2010 21:15

Nie bądź taki w gorącej wodzie kąpany mafiozo! To niekoniecznie oszustwo, niech wypowie się w tej sprawie maliniok7. Wg mnie to może być zwykła operacja akredytywy dokumentowej, tak wygląda przecież taka operacja. Nic w tym dziwnego, nie jest to żadne magiczne miejsce na terytorium Polski, tylko często wykorzystywana usługa bankowa przez importerów/eksporterów.

Witam, dziękuje za odpowiedź, dostałem twój mail i również dzwoniłem do mojego banku i potwierdzili że pieniądze są już na polskim terytorium i zostaną wydane jak tylko wyślesz przedmiot, POCZTEX EMS wyda Ci potwierdzenie nadania, na którego skan czeka mój bank, żeby wysłać pieniądze do Twojego banku, pieniądze dostaniesz w ciągu 30 minut od tego jak przedłożysz potwierdzenie nadania. Odpowiedz szybko.

Wszystko się jak najbardziej zgadza. Poczytaj sobie gdzieś o akredytywie, nie wprowadzaj w błąd i nie siej paniki. :P

Sob Lip 24, 2010 21:38

Nutcracker napisał(a):
Nie bądź taki w gorącej wodzie kąpany mafiozo!

Jestem realistą. Wiem co się dzieje na świecie.

maliniok7 nie jest pierwszą i na pewno nie ostatnią ich ofiarą. Identyczny schemat:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1634540.html

Wpisz w google "oszustwa nigeryjskie paczka". Znajdziesz dziesiątki identycznych przypadków.

Tutaj artukuł po polsku:
http://wyborcza.pl/1,76842,5984188,Allegro...ich_oszustow.html

Pozdro.

Sob Lip 24, 2010 22:05

No jeśli ten mail przyszedł tak sobie nie wiadomo skąd, to wiadomo, że można zignorować. Ja tylko mówię, że może maliniok7 rzeczywiście cośtam eksportuje i akurat potrzebuje pomocy z tłumaczeniem. Jeśli nie ma umowy o akredytywę, to wiadomo, że to wszystko jest grubymi nićmi szyte i żadnych pieniędzy nie będzie. Natomiast jeśli to rzeczywiście akredytywa dokumentowa, po pójściu do podanego banku będą tam wszystkie dokumenty, a to inna sprawa. Bez żadnych papierów to nie wiem kto by wysyłał ot tak paczki O_o

Sob Lip 24, 2010 22:16

Wiadomo, że skoro nie wiemy dokładnie o co chodzi, to możemy tylko gdybać.
Ale czy nie sądzisz, że gdyby to było tak oficjalnie jak przypuszczasz - eksport z umową o akredytywę, to ten mail byłby napisany przynajmniej poprawnym językiem? Brak interpunkcji, niechlujstwo, nie sugeruje niczego dobrego.

Grunt, że autor ma już przetłumaczone.

Pozdro

Sob Lip 24, 2010 23:00

Wcale nie uważam coby ten mail był aż taki niepoprawny co mogłoby go dyskredytować. Przecież importer nie musi być z kraju anglojęzycznego, może to być jakaś mała czeska firma... :wink: Zresztą naprawdę, mail jest ogólnie bardzo dobrze napisany, z błędami, ale raczej dość drobnymi... Jeśli pochodzi z nieanglojęzycznego kraju, to język maila nie wzbudza moich podejrzeń :P

» maliniok7 (Born-4)
Nie Lip 25, 2010 13:20

Dziękuję bardzo, za liczne odpowiedzi i solidną pomoc w mojej sprawie. Produkt wystawiłem na allegro. Po jednym dniu przyszedł mail niezależny od allegro z pytaniem, czy sprzedam nadawcy maila produkt za prawie dwa razy większą cenę. To już podpada, bo kto chciałby dać więcej skoro może dać mniej. Ale mniejsza o to, chciałem się zapytać, czy jest jakaś możliwość sprawdzenia obecności tych pieniędzy w moim banku?

Dyskusja była nieaktywna przez 566 dni, więc została przeniesiona do archiwum.

Strona 1 z 1 (Odpowiedzi: 7| Wyświetleń: 728)

Wyszukiwanie:

Społeczność e-ANG.pl

Użytkownik:
Hasło:

Zapomniałem hasła
Problemy z logowaniem?
Po co mam zakładać tu konto?

Język angielski to podstawa! Nauka angielskiego online

Korepetycje z angielskiego
Baza korepetytorów języka angielskiego. Szukasz kogoś taniego i dobrego w Twojej okolicy? Wejdź i poszukaj.

Korepetytorzy, którzy wypowiedzieli się w tym wątku:

Nutcracker korepetytor, Tychy

Angielski dla początkujących
Zaczynasz swoją przygodę z językiem angielskim? Musisz tu zajrzeć aby opanować podstawy
Matura z angielskiego
Przykładowe wypowiedzi na mature ustną, wybrane sytuacyjki i wskazówki
Lekcje angielskiego
Jest to wirtualna szkoła językowa w ramach której są publikowane lekcje składające się z różnych części: gramatyka, słownictwo, czytanie, mówienie, słuchanie
Ćwiczenia ze słuchu
Teksty piosenek z pousuwanymi wyrazami. Słuchasz, uzupełniasz. Pewnie nigdy nie wsłuchiwałeś się w teksty - teraz masz okazję
.