|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» andrew_mysterio
(Newbie-10)
Sro Cze 16, 2010 20:00
gramatyka_tough task
Witam. Mam problem z owym zadaniem. Moge napisac me propozycje uzupelnionych luk, ale wiem, ze sa bledne. Moge liczyc na wsparcie kogos dobrego z gramatyki?
z gory thx ;)
II. Put the verbs in brackets into correct form. If necessary, add a modal verb, but do NOT add nouns or pronouns. You may add 'to' as part of an infinitive.
a/ The new Mayor [swear in]..................................on the 5th of May. I [witness]
….............................the ceremony and was among these few who [fool+not]
…........................................................by his words.
b/c/ This new method of repairing roads [involve]................................stabilizing the surface of the road with cement. At present, it [try]...............................................on a local road near Oxford. It the method [prove]..........................effective, it [use]........................................on a much wider scale.
d/ Most parents strongly oppose their children [send]...........................catalogs of teen fashion.
e/f/ My comment about Miss Stanley's exhibition [be]..........................................devastating.
Since the organizers [know]..........................................about it, I [invite+not]
…...........................................................to the opening. They wanted positive opinions only.
g/ All that Jerry says now is that he wishes his critics [be]................................with him on the night of the accident.
h/ We were all shocked when Mrs. Hubb [make].................................to pay back the money owned by her ex-husband, whom she [see+not].......................................for 15 years.
i/ Stan must be very touchy about his adolescent looks. If he [be]..............................................so,
he [make+not} …..........................................................so much fuss about [offer]........................................................................alcohol-free beer by the hostess, who, obvious
harm – she [be+just]..............................................polite.
» Seadog
( Specjalista -445) 
Czw Cze 17, 2010 13:44
a) was sworn in /witnessed / weren't fooled
b/c) involves / is being tried / proves / will be used
d) being sent
e/f) would have been / knew / was not (ew. had not been, ale to naciąganie na siłę)
g) had been
h) was made / had not seen
i) weren't / would not have made / being offered (ew. having been offered dla maniaków) / brakuje części zdania, pewnie czegoś w sensie who, obvioulsy, meant no harm she was just being polite.
Łatwizna, ale i tak powinno się było znaleźć w dziale "Nie chce mi się" - tam też przenoszę temat.
A na przyszłość - jeśli jesteś pewien/pewna, że Twoje odpowiedzi są nieprawidłowe, to może nie bierz się za takie rzeczy? Słabsza ocena/mniższa grupa będzie dla Ciebie bardziej adekwatna.
_________________ KONTEKST, kuchta, KONTEKST!!!
» Gość
()
Czw Cze 17, 2010 18:13
Wcale nie jest taka latwizna.
Panie (?)"Specjalista" nie zniechecaj kogos do nauki jezyka.
:)
» Seadog
( Specjalista -445) 
Czw Cze 17, 2010 19:51
Gość napisał(a):nie zniechecaj
Ależ ja nie zniechęcam, panie (?) "Gość", wręcz przeciwnie. Gdyby autor jednak podał swoje propozycje, zapytał czemu akurat ten czy inny jego pomysł jest niedobry - wtedy moglibyśmy mówić o jakiejś nauce. Jednak wrzucenie ćwiczenia i prośba "Zróbcie mi, bo ja na pewno zrobię źle" = zero własnego wkładu = zero nauki. Stąd moje uszczypliwe uwagi.
Howgh.
_________________ KONTEKST, kuchta, KONTEKST!!!
|