|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» zaq12wsx
(Born-3)
Nie Cze 06, 2010 11:08
Problem z WYPOWIEDZIĄ pisemną
Witam, mam wielki problem z matura nie mogę znaleźć żadnego przykład: jak napisać to zadanie i czy mógłby mi ktoś pomóż byłbym bardzo wdzięczny:
o to zadanie:
Gościsz u siebie koleżankę/kolegę z Anglii. Musisz wyjść z domu, a koleżanka/ kolega jeszcze nie wrócił/-a. Napisz krótką notatkę w której poinformujesz,
*że nie udało Ci się kupić biletów na koncert:
*zaproponujesz inny sposób spędzania wieczoru;
*wyrazisz nadzieję, ze Twój pomysł się jej/jemu spodoba;
*poprosisz o kontakt, aby ustalić gdzie się spotkacie.
a Drugie:
Podczas pobytu na wakacjach u rodziny w Kanadzie dowiedziałeś się o możliwości podjęcia pracy w charakterze pracownika w osiedlowej bibliotece. Napisz do osoby kierującej biblioteką list w którym:
*wyjaśnisz, dlaczego się do niej zwracasz i ska dowiedziałeś sie o możliwość zatrudnienia,
*podasz Twój wiek oraz opiszesz swoje zainteresowania,
*przedstawisz dwa powody, dla których sądzisz, ze byłbyś dobrym kandydatem do tej pracy,
*poinformujesz jakie godziny pracy najbardziej by Ci odpowiadały i wyrazisz nadzieję na osobiste spotkanie
z góry dziękuję i przepraszam za kłopot
» siemowit
(Gość)
Sro Lip 28, 2010 14:28
Re:Problem z WYPOWIEDZIĄ pisemną
Cześć, ja również mam ogromny problem z zapamiętaniem zwrotów oraz podstawowych czasów potrzebnych do opisania jakiejkolwiek sytuacji.
» martin_gc
(Occasional Member-124) 
Sro Lip 28, 2010 16:46
Re:Problem z WYPOWIEDZIĄ pisemną
Zwroty do listów bardzo ułatwiają ich pisanie, czasem można cały list z samych zwrotów napisać:D. Nie trzeba się martwić jak zacząć list. Problem z zapamiętaniem, w trakcie nauki myśl o tym jak łatwo będziesz mógł pisać listy/notatki z ich znajomością, znikną twoje problemy z pisaniem. Podam link do zwrotów, które posiadam, może komuś się to przyda.
Plik w formacie docx.
http://cid-a9c4c83a72f87796.office.live.com/browse.aspx/Letter.
|