|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» phantom
(Newbie-15)
Sob Maj 08, 2010 18:45
mam pytanko dotyczące matury ustnej, jak wchodzisz na sale to masz 5 min na przygotowanie. Czy w tym czasie moge napisać sobie na kartce pytania do scenek ? Żeby potem wiedzieć co mówić..
» phantom
(Newbie-15)
Sob Maj 08, 2010 19:01
pytania do ustnej matury ?
Czy w te 5minut do przygotowania można napisać sobie na kartce przykładowe odpowiedzi ?
» Seadog
( Specjalista -445) 
Sob Maj 08, 2010 20:06
MAsz 5 minut na "zapoznanie się z arkuszem i ewentualne zrobienie notatek". Masz długopis i kartkę. Nikogo nie obchodzi, co sobie na niej napiszesz. Masz prawo z niej korzystać w czasie egzaminu. Wszystko.
Ale nie myśl sobie, że zdołasz tak wiele sobie napisać - 5 minut to naprawdę nie jest wiele czasu. Weź przykładowy jakiś zestaw z repetytorium czy skądś i spróbuj z zegarkiem. Jeśli wolno czytasz, możesz nie zdążyć nawet przeczytać dialogów...
_________________ KONTEKST, kuchta, KONTEKST!!!
» phantom
(Newbie-15)
Sob Maj 08, 2010 20:08
spokojnie dam rade napewno coś sobie już na niej rozpisze jakies pytania :D
» Skaga
(Gość)
Sob Maj 08, 2010 21:12
Dostajesz zestaw i masz 5 minut zeby sie przygotowac. przez to 5 minut mozesz robic sobie notatki. Tylko pytania do obrazka dostajesz juz po opisaniu obrazka (czyli nie masz czasu zeby sie nad nimi zastanowic)
» phantom
(Newbie-15)
Nie Maj 09, 2010 10:24
a jeszcze jedno pytanko, jak wchodzisz na sale to witasz się normalnie Good morning ? czy coś jeszcze ? jakie zwroty są przydatne do rozmowy z komisją ? please repeat question ?
[ Dodano: Nie Maj 09, 2010 19:25 ]
czy w każdym województwie są te same scenki ?
» .
(Gość)
Pon Maj 10, 2010 21:24
skąd mamy wiedziec? poczekaj a zobaczysz
» Seadog
( Specjalista -445) 
Pon Maj 10, 2010 23:12
phantom napisał(a):czy w każdym województwie są te same scenki ?
Łojeżu. Scenek jest (mam nadzieję, że nie zdradzam tajemnicy, na szkoleniu nie mówili, że Streng Geheim) kilkaset. W 2001 roku (chyba wtedy wprowadzali nową maturę? Pomóżcie sklerotykowi) było ich ok. 300, podzielonych na wszystkie OKE w kraju - mogły więc się powtarzać, bo każda szkoła podlegająca danej OKE, zależnie od liczby zdających, otrzymuje pewną liczbę arkuszy obliczoną tak, aby nie powtarzały się w ciągu dnia.
Od tego czasu co roku powstawała pewna, nieznana mi, liczba arkuszy dorzucanych do puli, podczas gcy arkusze, które z jakichś względów się słabo sprawdzały, modyfikowano bądź wycofywano.
Docelowy system miał być taki, że w całej Polsce jest ok. 1000 różnych arkuszy, każda OKE dostaje co roku inny wycinek z tego tysiąca i (po stosownym powieleniu) rozsyła do podległych sobie szkół. W kolejnym roku dostaje zestaw, którego używała inna OKE. Ponieważ jest w Polsce bodaj 8 OKE, zestawy na danym terenie miały się powtarzać co 8 lat.
Czy już tak jest? Nie wiem.
Ważniejszym pytaniem wydaje mi się "Co to zmienia?" Albo prościej "Po jaki grzyb wam to wiedzieć?" Serio pytam - nie sposób się wykuć wszystkich arkuszy; nieskończenie mniej energii potrzeba na opanowanie podstaw relacjonowania wydarzeń, udzielania informacji i negocjowania.
|