|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» misiekck
(Gość)
Sob Kwi 03, 2010 18:53
przedimki A, AN oraz THE
mam jedna watpliwosc dotyczaca stosowania tych przedimkow.
Generalnie mowimy I HAD A HEADACHE
dlatego ze po raz pierwszy mowimy o tym ze mamy bol glowy.
Natomiast czy poprawna byla by forma I HAD THE HEADACHE
z uwagi na fakt iż mamy na mysli konkretny nasz bol glowy ?
Wg mnie obie formy sa poprawne jednak mam watpliwosci i dlatevgo pytam
» Naughty Nata
( Specjalista -1378) 
Nie Kwi 04, 2010 8:58
I to jest właśnie ta słynna szkolna zasada, że jak coś pojawia się po raz pierwszy to dajemy przedimek 'a/an' a jak po raz drugi to już na pewno 'the'. NIE
Ma ona swoje zastosowanie ale nie tutaj.
Drugi raz też powiesz: 'I have a headache' chociaż nie potrafię sobie wyobrazić sytuacji, w której powiedziałbyś dwa razy to samo zdanie. Prędzej nawiązałbyś do tego bólu i wtedy już mógłbyś powiedzieć 'the' np. I have a terrible headache today. I cannot work. I am unable to concentrate because of the headache.
'I have a headache' potraktuj jako wstęp do wypowiedzi. Jeżeli Twój adresat już wie co Ci dolega, to nie ma potrzeby mówić jeszcze raz 'I have a headache'
_________________ ... ther is so gret diversite In English and in writyng of oure tonge,
So prey I God that non myswrite thee
http://marshmallow87.blogspot.com/
» Gość
()
Nie Kwi 04, 2010 9:57
ale czy forma I HAD THE HEADACHE byla by poprawna gdybym mowil o tym pierwszy raz majac na mysli moj bol glowy czyli ten jeden konkretny ?
» Naughty Nata
( Specjalista -1378) 
Nie Kwi 04, 2010 10:03
nie-e, brzmi dziwnie
Mówiąc 'I have a headache' masz na myśli, że doskwiera Ci coś takiego jak ból głowy... nie nogi, brzucha, ucha itd. tylko głowy. Stąd 'a'. Wiadomo, że to Ciebie boli głowa, bo w końcu mówisz 'I have', ale to nie jest powód, żeby stawiać 'the'
_________________ ... ther is so gret diversite In English and in writyng of oure tonge,
» misiekck
(Gość)
Pon Kwi 05, 2010 9:17
rozwazam tak ten przypadek i zastosowanie A zamiast THE
nie pasuje mi takze THE teraz jak czytam to zdanie dlatego z cala pewnoscia zastosowalbym przedimek nieokreslony jednak czy mozesz przyblizyc zasade z ktorej w tym przypadku skorzystamy aby postawic A
tak jak pisalas szkolne zasady mowia ze dla rzeczy niepoliczalnych nie stosuje sie A/AN a bol jest niepoliczalny wg mnie
po drugie gdy mowimy o czyms precyzyjnie (moj bol glowy) nalezy uzyc THE
no a po 3 to jest to I Have czyli wiemy ze to mnie boli (moze dlatego nie stosujemy THE bo precyzja nastapila juz poprzez I HAVE )
» Naughty Nata
( Specjalista -1378) 
Pon Kwi 05, 2010 10:58
'headache' jako jedyny ból jest policzalny.... każdy inny ból jest traktowany jako policzalny lub niepoliczalny z przewagą drugiego
A jak utworzysz proste zdanie... mam psa?
I have A dog
Też wiadomo, że to Twój pies bo mówisz 'I have' ale chcesz wyrazić jakie zwierzę osiadasz... nie lwa, tygrysa, szopa pracza tylko coś takiego jak pies
» misiekck
(Gość)
Sob Kwi 17, 2010 20:59
mam kolejne pytanie
w jednej z ksiazek angielksich natknalem sie na takie zdanie
I like watch television.
Dlaczego niema tutaj A przec television skoro television to noun?
##########################
W tej samej ksiazce jest zdanie
Poland is country in Europe. The capital is Warsaw.
Nie powinno byc casem
Poland is THE country in Europe.
Chyba z country zawsze uzywamy THE?
Moze ktos wyjasnic te przypadki
» KamilKamilKamil
( Młodszy Specjalista -713) 
Nie Kwi 18, 2010 8:41
misiekck napisał(a):w jednej z ksiazek angielksich natknalem sie na takie zdanie
I like watch television.
Dlaczego niema tutaj A przec television skoro television to noun?
Ja bym się raczej zapytał czemu przed 'watch' nie ma 'to' albo ewentualnie dlaczego 'watch' nie jest z końcówką '-ing'. ???
Co do 'television' to możemy (ale nie musimy) postawić przed nią tylko 'the'.
Tak, 'television' to noun, ale niepoliczalny! Przed rzeczownikami niepoliczalnymi nie dajemy rodzajników a/an.
misiekck napisał(a):Poland is country in Europe. The capital is Warsaw.
Nie powinno byc casem
Poland is THE country in Europe.
Jak już, to 'Poland is a country in Europe.'
_________________ Nobody is perfect... My name's Nobody! (just kidding you:)
» misiekck
(Gość)
Wto Maj 04, 2010 14:41
tyle wlasnie ze w ksiazce jest bez A
Poland is country in Europe.
Dziwi mnie ze nie ma THE przed country bo w tej samej książce jest napisane że mowimy THE COUNTRY.
z television wpadłem sam ze to jest niepoliczalny jednak dzieki za utwierdzenie mnie,
» mrtom
( Specjalista -1161) 
Czw Maj 06, 2010 22:36
the country to wieś.. no chyba że Polska to jedyny kraj w europie.. ale chyba jest inaczej ;)
_________________ Pomogłem Ci? Zajrzyj tutaj:
Unleashed English - Więcej niż musisz wiedzieć o angielskim
» Seadog
( Specjalista -445) 
Czw Maj 06, 2010 23:43
misiekck napisał(a):Poland is country in Europe
Co to za książka? Jakaś lewa :) A może książka OK, tylko zdanie pochodzi z ćwiczenia, którego polecenie to Insert articles where needed?
_________________ KONTEKST, kuchta, KONTEKST!!!
» koraga
(Born-1)
Pią Lip 09, 2010 9:59
Re:przedimki A, AN oraz THE
Witajcie
mnie też articles spędzają sen z powiek.
Znalazłam świetną lekcję na ten temat:
Lekcja o articles
Serdecznie pozdrawiam
Agnieszka
|