Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować aby w pełni korzystać z serwisu..

Forum językowe
    FORUM JĘZYKOWE
ANGIELSKI
   Forum językowe   Język angielski    Blogi angielskie

e-Anglomaniacy są wsród nas... a niektórzy dają korepetycje z angielskiego
Materiały:    Czasy angielskie   •   Struktury   •   Gramatyka   •   Matura   •   Dla początkujących
Ćwiczenia:    Testy on-line   •   Ze słuchu   •   3 testy   •   Phrasal verbs
Słownictwo:   •   Nauka słówek   •   Kurs 1000 słówek
Pomoce:    Wypracowania   •   FCE   •   Korepetycje   •   Idiomy
Inne:    Bajki   •   Czytelnia   •   Gry językowe   •   Tłumaczenia piosenek   •   Slang

ZASADY FORUM - zapoznaj się z regulaminem

Tłumacz przysięgły

Forum językowe | dział: Studia językowe

Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.

Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki

» pablo. (Born-1)
Sob Mar 06, 2010 18:24
Tłumacz przysięgły

Witam :) Jestem tegorocznym maturzystą i jak u wszystkich pojawia się pytanie - co dalej? U mnie jest totalna czarna dziura, gdyż nie mam bladego pojęcia co mogę dalej robić. Niestety do prawdziwej "nauki" obudziłem się zdecydowanie za późno. :(
Szczerze mówiąc jedyne co mnie kręci na chwilę obecną, by iść na studia w tym kierunku to języki. Angielskiego uczę się... 14 lat (rok w zerówce, 6 lat podstawówka, 3 gimnazjum i 4 technikum). W szkole w moim mieście powstaje nowy kierunek filologia angielska, specj. tłumacz przysięgły. Interesowałby mnie j. angielski + j. niemiecki od podstaw.

Jednak mimo, iż uczę się angielskiego kupę czasu i w szkole jadę na ocenach 4-5, to jednak moja znajomość tego języka jest zbyt słaba, by pchać się na wyższy szczebel. Póki co próbne matury (podstawowy poziom) zdaję na ok. 60% (chociaż nawet z takim wynikiem, który mam nadzieję jednak poprawić, powinienem się dostać). W ostatnim czasie zanotowałem znaczny "progres" w znajomości języka, co mocno mnie mobilizuje do jeszcze większej nauki.

Mój "plan" byłby taki, że po skończeniu szkoły robię sobie rok przerwy. W tym czasie zaczynam kurs językowy angielski + może niemiecki i przygotowuję się do w/w kierunku studiów. Jako, iż jeśli chodzi o naukę języków jestem pojętny, to liczę, że mogło by się to udać :)

Co sądzicie? Czy to ma sens? Generalnie na chwilę obecną nie jestem gotowy do czegoś takiego, ale gdybym rok przepracował solidnie, to może by coś było? :)

Liczę na Waszą poradę :)

[ Dodano: Pon Mar 15, 2010 10:59 ]
:)

» konstantynopolitanczyk (Gość)
Nie Maj 09, 2010 17:26
hm

wiesz, nie chce Cie rozczarowac, ale jesli przez tak dlugi okres nauki zdolalas nauczyc sie tak niewiele - mam tu na mysli wyniki z matury, to moze po prostu nie masz predyspozycji jezykowych? 14 lat i 60% to strasznie slabiutko! ja po 1.5 roku nauki napisalam podstawe na 100%.. no ale coz, wiara czyni cuda. Moze dostalabys sie na jakas gorsza filologie, jednak wtedy wymagana bylaby matura na poziomie rozszerzonym

» Nutcracker (Gość)
Sob Lip 10, 2010 19:02

Na filologię chyba z podstawą nie ma się co pchać? Tak z rozszerzonej 70-80% to absolutne minimum wydaje mi się. A to jednak całkiem inny poziom... Rzadko gdzie da się nauczyć w szkole angielskiego, chyba, że w jakimś liceum w klasie angielskiej, a i to z dobrym nauczycielem.

» natalia1m (Gość)
Czw Wrz 16, 2010 9:18

na studia jezykowe nie idziesz po to zeby uczyc sie od podstaw.

» Ja158 (Gość)
Pią Wrz 17, 2010 17:42
Re:Tłumacz przysięgły

Witam, mam pytanie czy tlumacza przysieglego moge zrobic tylko po filologi czy wystarczy skonczyc inny kierunek i zdac egzaminy na tlumacza?

Z gory dziekuje za odpowiedz

Pozdrawiam.

» Seadog ( Specjalista -445) Devoted Member
Nie Wrz 19, 2010 8:26

A może by poszukać u źródła, tj. w prawie?

Ustawa o zawodzie tłumacza przysięgłego (Dz.U. z 2004 r. Nr 273, poz. 2702, z 2006 r. Nr 107, poz. 722.):

Art. 2.
1. Tłumaczem przysięgłym może być osoba fizyczna, która:
1) ma obywatelstwo polskie albo obywatelstwo jednego z państw członkowskich
Unii Europejskiej, państw członkowskich Europejskiego Porozumienia
o Wolnym Handlu (EFTA) - stron umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym
lub, na zasadach wzajemności, obywatelstwo innego państwa;
2) zna język polski;
3) ma pełną zdolność do czynności prawnych;
4) nie była karana za przestępstwo umyślne, przestępstwo skarbowe lub za nieumyślne
przestępstwo przeciwko bezpieczeństwu obrotu gospodarczego;
5) ukończyła magisterskie studia wyższe na kierunku filologia lub ukończyła
magisterskie studia wyższe na innym kierunku i studia podyplomowe w zakresie
tłumaczenia, odpowiednie dla danego języka;
6) złożyła z wynikiem pozytywnym egzamin z umiejętności tłumaczenia z języka
polskiego na język obcy oraz z języka obcego na język polski, zwany
dalej „egzaminem na tłumacza przysięgłego”.
2. Znajomość języka polskiego potwierdza zdanie egzaminu na tłumacza przysięgłego

» Arkadiusz7 (Born-1)
Czw Sty 27, 2011 15:57
Re:Tłumacz przysięgły

Witam serdecznie jestem tutaj nowy wiec chwilowo robie rozpoznanie w stronce:)znalazlem super stronke a co najciekawsze mozna tam znalesc wiele ciekawych artykułów Edukacyjnych ,miedzy innymi Tłumaczenie przysięgłe pieczątki .Co mnie osobiscie zainteresowalo.Zapraszam do poczytania i komentowania.

BoSko: O co chodzi????

Dyskusja była nieaktywna przez 484 dni, więc została przeniesiona do archiwum.

Strona 1 z 1 (Odpowiedzi: 6| Wyświetleń: 1778)

Wyszukiwanie:

Społeczność e-ANG.pl

Użytkownik:
Hasło:

Zapomniałem hasła
Problemy z logowaniem?
Po co mam zakładać tu konto?

Język angielski to podstawa! Nauka angielskiego online

Korepetycje z angielskiego
Baza korepetytorów języka angielskiego. Szukasz kogoś taniego i dobrego w Twojej okolicy? Wejdź i poszukaj.

Angielski dla początkujących
Zaczynasz swoją przygodę z językiem angielskim? Musisz tu zajrzeć aby opanować podstawy
Matura z angielskiego
Przykładowe wypowiedzi na mature ustną, wybrane sytuacyjki i wskazówki
Lekcje angielskiego
Jest to wirtualna szkoła językowa w ramach której są publikowane lekcje składające się z różnych części: gramatyka, słownictwo, czytanie, mówienie, słuchanie
Ćwiczenia ze słuchu
Teksty piosenek z pousuwanymi wyrazami. Słuchasz, uzupełniasz. Pewnie nigdy nie wsłuchiwałeś się w teksty - teraz masz okazję
.