|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» gość
(Gość)
Sob Maj 26, 2007 16:24
problemy z wymowa isn't it oraz want i won't
z tego, co zauwazylem, czesto anglicy mowia na koncu zdania "enty?".
z poczatku nie wiedzialem, co to oznacza, ale w koncu domyslilem sie, ze jakos inaczej wymawiaja "isn't it?".
nie jestem jednak przekonany, bo wyraznie slysze to przeklete "enty" i za kazdym razem sie zastanawiam, o co chodz ;)
chodzi mi np. o zdanie "It is very nice, isn't it?".
z drugiej strony, przy zdaniu "It's not nice, is it?" juz jest dobrze i mozna zrozumiec ostatnia czesc.
Drugie pytanie mam odnośnie do bardzo podobnych wyrazów.
"Want", jako "chciec" i "won't", jako zaprzeczenie do "will not".
czy macie jakis sposob, aby odroznic je w mowie?
wydaje mi sie, ze ten pierwszy wymawia sie raczej jako "łonc", a drugi tak, jak jest napisane.
wiem, że trudno i wytłumaczenie tego na forum, ale prosiłbym o pomoc :)
pozdrwiam.
» axe
(Gość)
Pon Sie 31, 2009 9:45
Odnosnie drugiego pytania.
Want wymawia sie mniej wiecej jak łont a drugie przez dyftong - łount (albo łołnt jak kto woli:P)
» KamilKamilKamil
( Młodszy Specjalista -713) 
Pon Sie 31, 2009 10:02
hmm podejrzewam, że owe "enty?" to po prostu "ain't it?"
Co do wymowy "want" i "won't", to AXE ma rację.
Od siebie dodam, że po "want" występuje "to" gdy mówimy, że chcemy/chcieliśmy coś zrobić np. I want to die. (Chcę umrzeć) Po "won't" słowo "to" nie występuje czyli zdanie by brzmiało: I won't die. (Nie umrę)
Pozdro
_________________ Nobody is perfect... My name's Nobody! (just kidding you:)
|