|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» Kuba_1996
(Newbie-12)
Czw Sty 14, 2010 20:53
Oglądanie Filmow ang
Słuchajcie . Wiele osób mówi ze oglądanie angielskich filmów pomoże i najlepiej jak najwięcej ich oglądać .Lepiej oglądać dużo filmów czy uczyć się dużo słówek ? I czy na prawdę pomaga oglądanie filmów ?
Czy z czasem zacznę rozumieć treść filmu i fabułę ? Albo może znacie podobne sposoby do oglądania filmów by rozumieć akcent i wymowę słów i móc domyśleć albo zrozumieć znaczenie zdań , jeśli tak to napiszcie mi go tu . :) Proszę o szybką odpowiedź i sposoby na coraz lepsze rozumienie angielskiego (chodzi mi o lepsze rozumienie dialogów ).
» Piotr1990
(Born-5)
Czw Sty 14, 2010 21:19
Filmy to bardzo dobry sposob. Najlepiej bez lektora z angielskimi napisami lub polskimi. U mnie sie bardzo dobrze sprawdzilo jesli w konkursie udalo mi sie zajac 2 miejsce na cala szkole.
» mirakles
(Newbie-12)
Pią Sty 15, 2010 0:43
Uważam ze oczywiście jest to dobry sposób na naukę języka, jednak nie zapominaj żeby coś czasami powiedzieć lub napisać. Gdy napiszesz lub wypowiesz zdania bardziej się utrwali w pamięci niż to co usłyszałeś. Możesz po oglądnięciu wielu filmów dojść do wniosku ze znasz angielski, jednak gdy przyjdzie Ci coś powiedzieć lub napisać możesz być niemile zaskoczony.
Pozdrawiam
» dap09
(Born-1)
Czw Sty 28, 2010 13:14
A ja z kolei gorąco polecam inną metodę -- mianowicie gry komputerowe. W szczególności RPG. Rozumiem, że nie każdy lubi, czy ma możliwości pograć, ale obecne gry posiadają wiele zalet:
- ładną grafikę
- dźwięk, często z bardzo dobrym voice actingiem
- tekst do poczytania (dialogi i inne materiały, zwłaszcza w RPG)
- są wciągające.
Z doświadczenia wiem, że dużo lepiej uczymy się rzeczy, z którymi czujemy jakąś więź emocjonalną. Gry dostarczają dużych wrażeń i zachęcają do dociekliwości, samodzielnych poszukiwań. Słuchając dialogu poznajemy wymowę, różne akcenty -- podobnie jak w filmach, ale zwykle wyraźniej, możemy zobaczyć napisy i powtórzyć te same kwestie.
Aby wzmocnić efekty nauki, warto zapisywać sobie z boku nowe słówka, a potem sprawdzić je w słowniku. W praktyce wymaga to sporej mobilizacji, ale daje dobre efekty. Bez wielokrotnego powtarzania nowe zwroty niestety szybko wypadają z pamięci -- znam to z autopsji :)
Aha, no i oczywiście książki to też świetne źródło informacji. Zalety: bardziej zaawansowany, literacki język. Wady: trudniej je zdobyć (tu pomagają ebooki), no i nie mają warstwy audio-wizualnej (nie podsłuchamy wymowy).
Chciałbym też odnieść się do uwagi mirakles'a -- mowie należy poświęcić dodatkową, osobną uwagę. Z tym jest trudniej, sprawność w czytaniu/piśmie to co innego. Sam mam problemy na tym tle. Niestety tu nie mam dobrych porad... chyba jedynie kurs językowy i konwersacje.
» andor3
(Gość)
Sro Lut 10, 2010 22:54
Zdarzyło mi się zagrać w mmorpg, przypadkowo przyłączyłem się do angielskojęzycznej gildii i to mnie mobilizuje do nauki bo mam potrzebę używania angielskiego (są już drobne efekty z których jestem nadzwyczaj zadowolony), wadą jest porozumiewanie się jedynie textem i wrodzony leń.
» say never die
(Gość)
Sro Sie 31, 2011 4:08
A ja polecam oglądanie filmów czy też seriali bez angielskich napisów, po prostu w oryginale. Na początku było ciężko nadążyć za dialogami przy równoczesnym uchwyceniu sensu, ale teraz jest lepiej i sądzę, że łatwiej jest mi teraz zrozumieć ludzi, którzy do mnie gadają po angielsku bądź reklamy w tym języku. Nadal praktykuję tę formę ćwiczenia języka, bo właśnie po ukończeniu szkół doszłam do wniosku, że u mnie marnie z komunikacją i pomimo dobrego pisania i niezłego zasobu słownictwa, którego tak naprawdę nie mam gdzie użyć niewiele to przydaje mi się w życiu, ale cóż polska szkoła największy nacisk kładzie na gramatykę i słownictwo, a to co najważniejsze, czyli komunikacja leży.
» Mobile English Swarzędz
(Born-4)
Czw Wrz 01, 2011 15:35
Moim zdaniem oglądanie filmów w oryginale to świetny sposób na naukę języka, pod warunkiem, że nie jedyny... Oprócz tego trzeba jednak przysiąść nad słówkami, konstrukcjami gramatycznymi, potrenować ustne i pisemne wypowiedzi! Same filmy bez tego za dużo nam nie dadzą, ale są one świetnym sposobem na osłuchanie się z językiem, utrwalenie znanych i poznanie nowych zwrotów, słówek, konstrukcji. Polecam także anglojęzyczne książki - ja osobiście uwielbiam je czytać. Najfajniejsze jest to, że można połączyć przyjemne z pożytecznym - oglądamy ulubiony serial, ciekawy film czy czytamy interesującą książkę, a przy tym uczymy się języka :D :D :D
» tomekjurek
(Gość)
Pią Wrz 23, 2011 12:17
Re:Oglądanie Filmow ang
Co polecacie oglądać na początek?
» Mikiels
(Born-3)
Pią Wrz 23, 2011 15:02
Witam
Postanowiłem "ruszyć" swój angielski do przodu i dlatego szukam sposobów (najlepiej internet) do nauki tego moim zdaniem podstawowego języka w dzisiejszym świecie. Interesuję się zawodowo webmasterką i ogólnie pojętą Informatyką. Do tej pory moja "internetowa prasówka" polega na odwiedzaniu dobrze znanych mi stron internetowych o w/w tematyce. Postanowiłem się wziąć za mój "english" i moje pytanie jest takie: Czy czytanie angielskojęzycznych serwisów tematycznych jest dobrym sposobem ????Powiem szczerze że lubię pograć w gry i ten sposób wymieniony wcześniej jest jak najbardziej OK ale na co dzień chciałbym mieć więcej styczności z językiem.
|