|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» damianplflow
(Newbie-10)
Wto Sty 12, 2010 15:03
List formalny od 120-150 słów - sprawdzenie - podpowiedź
W anglojęzycznej gazecie przeczytałeś artykuł, którego autor opowiada się za zakazem ruchu prywatnych samochodów w centrach dużych miast. Napisz list do redakcji przedstawiający Twoje zdanie na ten temat.
1. Powołaj się na przeczytany artykuł, określając jego temat i datę publikacji.
2. Przypomnij opinię wyrażoną przez autora i sformułuj swoje zdanie.
3. Podaj dwa argumenty na poparcie swego zdania.
4. Poproś o zamieszczenie swego listu i wyraź zainteresowanie opiniami innych czytelników.
Proszę, aby ktoś mi wyjaśnił o co chodzi w punkcie 1. :/ Nie wiem co napisać ( proszę o wskazówkę ).
» emporiofg
(Born-5)
Wto Sty 12, 2010 15:35
Po prostu wyjasnij o czym bedziesz pisac. Podaj dokladny temat listu i napisz przykladowa date ukazania sie artykulu. Proste:)
» damianplflow
(Newbie-10)
Wto Sty 12, 2010 15:43
A jak będę pisał zdanie:
"Pan napisał, że samochody ZANIECZYSZCZAJĄ środowisko.." To tu mamy czas przeszły, ale nurtuje mnie wyraz drukowany, ponieważ ZANIECZYSZCZAJĄ teraz więc dodać końcówkę +ing??
» Fallo
(Gość)
Wto Sty 12, 2010 16:22
Pan napisał,...
Sądzę, że bez końcówki -ing. Zwyczajnie: You wrote that cars pollute the environment...
» aman
(Gość)
Nie Sty 31, 2010 10:42
siemka też mam do napisania ten list :)
ja mam problem z drugą kropką ;( może kto pomoc
» Gość
()
Nie Cze 13, 2010 16:16
Dear redaction
I am writing in a regarding article on about "NO TRAFFIC in a private car in the center town!" which was published in last week. Author of the text saying that increases number of cars causes the level exhaust and smog. I must agree with him. Air pollution is a very serious problem in a nowadays and is also very dangerous for everyone. Every human being should be aware that if we don't will be care about clean air all creatures may die. I strongly belive that we must do more to protect our atmosphere because there is no life without oxygen. I persude all my friend and family to use public transport and unloaded petrol. Moreover I always use bicycle because is a friendly transport for environment. I expect that your magazine will contain a more articles which we show everyone how important for world is protection of environment.
Your fathfully
XYZ
(napisałam bo przygotowuje się do sprawdzianu- może komuś się przyda)
pozdrawiam.
|