|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» damianplflow
(Newbie-10)
Pią Gru 11, 2009 17:36
Sprawdzenie krótkiej wypowiedzi pisemnej..
Witam! Jakoż iż jestem nowy ;)
W ostatnim dniu pobytu u angielskiej rodziny poinformuj swoich gospodarzy, że masz zamiar wyjechać do Polski.
1. Podasz godzinę odlotu swojego samolotu;
2. Poproś o odwiezienie na lotnisko;
3. Podasz, o której godzinie musisz wylecieć na lotnisko;
4. Poinformuj z kim będziesz wracał do Polski.
Hello friends!
I will fly to Poland. Airplane will fly at 15 o clock. Could They take back me on the airpot? I must be on the airport at 12 o clock. I am going to come back to Poland with my parents.
XYZ.
» czekoladola
(Newbie-17)
Pią Gru 11, 2009 20:02
Czas Future Simple opisuje przyszłość baardzo mało prawdopodobną. Najlepiej używać tutaj czasu Present Continous ponieważ czynność (czyli lot) jest zaplanowana (kupiłeś bilety) oraz poczyniłeś przygotowania do tej czynności (spakowałeś walizki). Również zwrot take back jest nieodpowiedni bo nasuwa myśl, że mają Cię odebrać z lotniska.
Moja wersja wygląda tak (oczywiście nie jestem profesjonalnym tłumaczem ale tak bym to napisała jakby to było moje zadanie :) )
Hello Mrs and Mr Smith, (nazwisko możesz dobrać dowolnie)
I am flying to Poland. My plane is taking off at 15 o clock, tommorow. Could You give me a lift on the airport? I must be there at 12 o clock. I am come backing to Poland with my parents.
Thank you for all,
XYZ.
I hope that I help you :) Good luck! :)
» Naughty Nata
( Specjalista -1378) 
Pią Gru 11, 2009 21:28
Hello Mrs and Mr Smith (do osoby do której zwracamy się na Pani/Pan raczej nie powiemy cześć)... albo Dear Mrs/Mr albo Hello Mark etc.
I am flying to Poland. My plane takes off tomorrow at 3 o'clock. Could you give me a lift to the airport? I must be there at 12 o'clock. I am coming back (come backing było cudne ;D) to Poland with my parents.
Thank you for all,
XYZ.
_________________ ... ther is so gret diversite In English and in writyng of oure tonge,
So prey I God that non myswrite thee
http://marshmallow87.blogspot.com/
» czekoladola
(Newbie-17)
Pią Gru 11, 2009 21:33
Hah no tak :P :P Z come backing to faktycznie przegięcie ;D ;D Strasznie głupi błąd xD
» damianplflow
(Newbie-10)
Nie Gru 13, 2009 10:51
No tak... Strasznie głupie błędy...
|