|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» Ryld
(Fresh Member-44)
Czw Gru 03, 2009 14:48
Matura próbna
Próbna matura z angielskiego. Niedawno się odbyła, konkretnie tydzień temu. Do tej pory wszyscy, którzy pisali, powinni już mieć swoje wyniki. Ktoś ma jakieś refleksje na ten temat? Ktoś chce na coś ponarzekać? Za trudna, za łatwa? Twój arkusz spłonął pod natężeniem stresu?
Przedyskutujcie to tutaj, lub zamilknijcie aż do właściwej matury.
Z podstawowej uzyskałem 94%, bo w trzech miejscach się machnąłem i zaznaczyłem nie to co chciałem. Byłem trochę śpiący i tak dalej... ale ogólnie nie jest źle. Pisałem 45 minut, resztę czasu spałem.
Jeżeli chodzi o rozszerzoną, poszło mi znacznie gorzej. Zacznijmy od tego, że jak skończyłem pisać, poszedłem na browara. Wypiliśmy z kolegami po dwa piwa, a tu bang! Dzwonią ze szkoły żebyśmy wracali, bo jest jeszcze druga część. Nikt nam nic przedtem nie mówił. No ale wróciliśmy. W stanie obniżonej koncentracji było 'słuchanie'. No i ta część poszła mi gorzej.
Ostatecznie na wypracowaniu straciłem dwa punkty przez 'bogactwo językowe' (Tu się szczerze zdziwiłem), ale poza tym było całe niemal bezbłędne.
Słuchanie zjechałem, gramatykę też.
Ostateczny wynik - 73%
Niefajnie. Jak tak dalej pójdzie, to będę musiał zacząć się uczyć.
Lub nie pić przed maturą. :)
_________________ Nie znam angielskiego.
Po prostu potrafię nieźle udawać.
» Seadog
( Specjalista -445) 
Czw Gru 03, 2009 21:35
1. A masz nauczkę, żeby dowiedzieć się, jak egzamin wygląda, zanim do niego podejdziesz. Oczywiście, że są dwie części na rozszerzonym, od początków "Nowej Matury" (2002?).
2. Poziom? Niższy niż do tej pory (choć nie mamy określonego standardu, nie ma aktu prawnego mówiącego na jakim obiektywnie mierzalnym <np. wg skali Rady Europy> poziomie jest nasza matura; corocznie z niepokojem <ang. with trepidation> oczekujemy, co też nam miłościwie panujące CKE wymyśli).
3. Uwagi? Niechlujnie zrobiona, do tego stopnia, że wpływało to na wynik. Konkretnie:
- W słuchance na poz. podst. tekst mówił o Chińczykach budujących pierwszą kolej _od wybżerza do wybrzeża_ w USA. Zdanie zaś, które należało określić jako prawdziwe bądź nie mówiło o budowie pierwszej linii kolejowej w USA. Zatem nauczeni doświadczeniem ("jeśli nie ma w tekście, a nie można wybrać odpowiedzi DK - don't know - wybierz False") mądrzy maturzyści pisali, że zdanie jest fałszywe. Klucz mówi, że nie jest. Czemu? Bo w opublikowanym arkuszu zdanie to jest już zmienione - dodano brakujące wybrzeża!
- W tekście-liście od dra Jekylla na poziomie rozszerzonym jet fragment mówiący, że ma otworzyć czwartą szufladę od góry, czy też trzecią od dołu, bo to na jedno wychodzi. Następnie maturzysta ma wybrać zdanie nieprawdziwe (A-D). Pierwsze dwie opcje są oczywiście prawdziwe, odpowidź C zaś mówi "W sumie było siedem szuflad". Mądry maturzysta zaznacza ją i śpi spokojie, po czym nie dostaje punktu, bo prawdziwa miała być odpowiedź D. A w arkuszu opublikowanym w PDF na stronie Operonu już zmieniono liczbę szuflad na sześć - tak, aby zdanie to było prawdziwe.
Jednym słowem - dla mnie skandal. Niby tylko dwa takie oczywiste błedy, ale to jest po 2% w jednej i drugiej części. Wyraźnie nikt tego egzaminu porządnie nie sprawdził przed publikacją. A wielu nauczycieli sprawdzających nawet nie wpadnie na to, żeby sprawdzić.
A min. Hall gdzieś chlapnęła, że "ministerialnych" (czyli tak naprawdę CKE-owskich) matur próbnych już w ogóle nie będzie od tego roku. Miłych egzaminów, kolejne roczniki maturzystów. Nie podchodźcie do powtórkowych ustnych w sierpniu, nie chce mi się wracać z wakacji by was wysłuchiwać na ustnym.
_________________ KONTEKST, kuchta, KONTEKST!!!
|