|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» female
(Gość)
Sro Paź 21, 2009 17:44
Direct and Indirect questions (wytłumaczenie)
Chciałabym prosić o pomoc w dokładnym wytłumaczeniu różnic pomiędzy pytaniem pośrednim, a bezpośrednim. Przyznam szczerze, że nie byłam na lekcjach kiedy omawiano te dwa sposoby, a w piątek mam kartkówkę , a nie dokońca rozumiem zastosowanie tych pytan...
Wiem, że jest jakieś zdanie np; There's one train an hour
I pytanie pośrednie będzie: Could you tell me what time do the trains leaves?
A bezpośrednie: What time does the train leaves?
Poprawnie??
(i proszę posługiwać sie tym "could you..." bo na lekcjach babka tego zwrotu używała tylko praktycznie:P )
» yurek
( Specjalista -744) 
Sro Paź 21, 2009 17:56
Bezpośrednie: What time does the train live ? (masz operator does)
Pośrednie: Could you tell me what time the train lives? (Pytaniem jest tylko "czy mógłbyś mi powiedzieć" )
Więcej na ten temat:
http://www.e-ang.pl/273,Indirect_Questions.html
_________________ www.angielskitarnow.republika.pl
» female
(Gość)
Sro Paź 21, 2009 18:00
W bezpośrednim zawsze mam "does" ???
i czy w tym could you....później część zdania sie nie zmienia? czas wszystko tak samo??
» yurek
( Specjalista -744) 
Sro Paź 21, 2009 18:05
Does w present simple dla 3 os.lp. Dla pozostałych osób, lub w innych czasach będą inne operatory lub inversja.
Zachęcam do kliknięcia w podany link. Starałem się tam wyjaśnić sprawę łopatologicznie.
_________________ www.angielskitarnow.republika.pl
» female
(Gość)
Sro Paź 21, 2009 18:09
Nie rozumiem zabardzo tego twojej pomocy, sorry.
Możesz podac zdanie gdzie moge uzyc innego niz does???
» obserwator
(Gość)
Sro Paź 21, 2009 18:47
female: nigdy nie zrozumiesz mowy zależnej jak Ty nie umiesz tworzyć zdań i pytań w present simple. Ten link jest bardzo dobry, ale trzeba mieć już pewne podstawy.
Najpierw naucz się odmieniać czasowniki przez osoby, a potem dopiero się bierz za trudniejsze zagadnienia.
Do piątku masz jeszcze trochę czasu, więc dasz rade.
|