|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» BoSko
( Admin -903) 
Sro Paź 14, 2009 19:45
System powtórek słówek
Dzisiaj udostępniłem Wam System powtórek słówek
Ustalacie po ilu dniach jest pierwsza powtórka i co ile dni kolejne.
Domyślnie jest to 3 dni - jako pierwsze przypomnienie
co 5 dni każda kolejna powtórka.
Oczywiście częstotliwość możecie dowolnie zmieniać.
W tym wątku podawajcie ile dni ustaliliście i co myślicie o tym systemie.
_________________ Ja tu tylko sprzątam.
» beast
(Born-2)
Pią Paź 23, 2009 18:56
Świetny pomysł, gratulacje.
» helen7
(Born-3)
Pon Paź 26, 2009 12:57
Świetny sposób utrwalenia
świetna sprawa z tymi powtórkami. Okazało się, że gdy wracam do jakiegoś zestawu po kilku dniach, nie pamiętam wszystkiego i wynik testu bywa gorszy niż na początku.
» Margotta
(Born-3)
Nie Lis 01, 2009 21:12
Ja bym proponowała, żeby po kilku powtórkach, np. po 5, zestaw nie wyświetlał się już jako ten, który powinien być powtórzony. W końcu trzeba iść do przodu.
» BoSko
( Admin -903) 
Nie Lis 01, 2009 21:24
Margotta napisał(a):ym proponowała, żeby po kilku powtórkach, np. po 5, zestaw nie wyświetlał się już jako ten, który powinien być powtórzony. W końcu trzeba iść do przodu
Ok, jest to jakiś pomysł.
Generalnie podzieliłem powtórki na 2 typy: pierwsza i kolejne, żeby móc to sobie zróżnicować.
Np. pierwsza powtórka po 3 dniach, a kolejne co 30 dni (można to ustawiać dowolnie, do 100 dni).
Jeśli jest potrzeba deaktywowania zestawu po pewnej liczbie powtórzeń, mogę dodać. Jednak z doświadczenia wiem(mam dostęp do statystyk), że wiele osób jeden zestaw potrafi wykonać nawet 5 razy w ciągu 20 minut od jego pierwszego wykonania. Zapewne dzieje się tak, gdyż wykonują go kilkukrotnie chcąc uzyskać wynik 100%. Dla takich osób, system powtórek działałby błędnie.
Czekam na opinie pozostałych osób.
Liczba e-Anglomaniaków korzystających z systemu powtórek wynosi na tę chwilę 604. Wiem, że nie lubicie się udzielać na forum, ale przydałby mi się jakiś feedback. Przynajmniej "podoba mi się" albo "nie podoba mi się - zmień to i to".
Pozdrawiam
» editka
(Born-2)
Sob Lis 07, 2009 13:29
Podoba mi się pomysł, nawet bardzo :)
Aczkolwiek mam wrażenie, że nie działa do końca tak jak powinien. Wczoraj przerobiłam kilka zestawów, a system twierdzi że ani jednego :) I chyba zapomina przypominać mi o powtórkach. Pierwszą powtórkę ustawiłam po 1 dniu. Wczoraj zrobiłam nowy zestaw słówek, ale dzisiaj niestety nie widzę powiadomienia, że powinnam go sobie powtórzyć.
» BoSko
( Admin -903) 
Sob Lis 07, 2009 13:45
editka napisał(a):Wczoraj przerobiłam kilka zestawów, a system twierdzi że ani jednego
Zbadam to.
editka napisał(a):Pierwszą powtórkę ustawiłam po 1 dniu. Wczoraj zrobiłam nowy zestaw słówek, ale dzisiaj niestety nie widzę powiadomienia, że powinnam go sobie powtórzyć.
1 dzień to 24 godziny. Jeśli zrobiłaś go wczoraj o np. 15 to powiadomienie będzie widoczne dzisiaj, ale po 15.
Hmm, to można poprawić. Zastanowię się nad słusznością takiego rozwiązania.
Dziękuję za opinie :)
» editka
(Born-2)
Nie Lis 08, 2009 11:12
Dziękuję za informację :)
» ellf@buziaczek.pl
(Newbie-11)
Sob Lis 21, 2009 20:40
powtórki
System bardzo mi się podoba :D Ustawienia można sobie dopasować więc kiedy wchodzę na waszą stronę i loguję się to zawsze zaczynam do powtórek - super sprawa! a tak przy okazji - Czy nie moglibyście pomyslec aby uruchomić jeszcze wymowę słówek,bo póki co ćwiczę pisownię ale gorzej jest z wymową? Wtedy to było by SUPER! :D
» BoSko
( Admin -903) 
Sob Lis 21, 2009 20:56
ellf@buziaczek.pl napisał(a):Czy nie moglibyście pomyslec aby uruchomić jeszcze wymowę słówek
Tak, myślałem nad tym i nawet znalazłem firmę, która mogłaby to zrealizować. Jednak cena jaką sobie zażyczyli jest poza moim zasięgiem. Gdybym się zdecydował na wprowadzenie opcji odsłuchu, byłaby ona płatna. Serwis e-ANG.pl w założeniach ma być darmowy, więc odsłuchu na razie nie będzie.
» jola1980
(Born-2)
Pią Lis 27, 2009 21:22
Jak już jest możliwa lista życzeń :roll: to ja dodałabym jeszcze możliwość powtórek słówek które wpisujemy samodzielnie.
Pozd.
» BoSko
( Admin -903) 
Pią Lis 27, 2009 22:58
jola1980 napisał(a):Jak już jest możliwa lista życzeń Rolling Eyes to ja dodałabym jeszcze możliwość powtórek słówek które wpisujemy samodzielnie.
Jest to jak najbardziej możliwe. Jednak pojawiają się tutaj aspekty ekonomiczne. Nie ukrywam, że taka funkcjonalność obciąża w pewnym sensie serwer.
Aby uruchomić system powtórek słówek dla zestawów prywatnych, zapotrzebowanie musi zgłosić przynajmniej 25% osób korzystających.
Dlaczego?
Nie da się uruchomić usługi dla jednej osoby. Trzeba to zrobić globalnie. System będzie włączony dla wszystkich - tych korzystających i niekorzystających. Zasoby sprzętowe zużywają się niezależnie od tego czy efektywnie używa tej funkcji 1 osoba czy 10.000. Aby to przynosiło wymierne korzyści (stosunek zadowolenie użytkownika do kosztów serwera), pewna część społeczności musi z tego korzystać.
Nadal nie mam pewności, czy już działający system powtórek do zestawów publicznych jest wykorzystywany. Odzew w tym wątku daje mi podstawy do sądzenia że nie. Na razie nie podjąłem jeszcze decyzji czy go zamykać czy zostawić. Tylko 10 wypowiedzi w stosunku do ponad 1000 osób korzystających z dzienniczka słówek w panelu edukacyjnym daje do myślenia...
Reasumując:
Przy aktualnym modelu biznesowym serwisu e-ANG.pl (czytaj bezpłatnym), decyzje o wdrożeniach nowych funkcjonalności są podejmowane na zasadach demokracji.
Coraz częściej zastanawiam się nad stworzeniem wersji e-ANG.pl PRO, płatnej, gdzie będzie możliwe podejście indywidualne do użytkownika. Głównym założeniem byłoby umożliwienie odsłuchiwania słówek w dziale Nauki Słówek... się rozmarzyłem :)
» RobsonPonte91
(Born-6)
Sob Gru 05, 2009 13:40
Świetny pomysł z tymi powtórkami.
» magidek
(Born-1)
Nie Gru 13, 2009 9:41
Sugestie do systemu powtórek
Chciałam podziękować za system powtórek.
Moje sugestie na temat systemu powtórek:
1) Chciałabym mieć możliwość usunięcia zestawów z systemu powtórek.
2) Powtarzanie prywatnych zestawów
3) Większa regulacja odstępem powtórek. Może przydałoby się regulować w zależności od zestawu słówek. Przykład: Pierwszy zestaw mam opanowany więc chcę go powtarzać raz na tydzień, a drugi co 3 dni.
» dzikes
(Born-2)
Sro Gru 16, 2009 13:26
System powtórek to świetna sprawa. Gratuluję pomysłu :D . Zgadzam się jednak z tym, że przydałaby się możliwość powtarzania prywatnych słówek i usuwania już opanowanych zestawów :)
|