|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» paula43222
(Gość)
Wto Kwi 24, 2007 17:53
kilka zdan do przetlumaczenia z pol. na ang.
moglby mi ktos przetlumaczyc kilka zdan... oto one
Moje urodziny odbywaja sie co roku. Zapraszam moich znajomych i rodzine. kilka dni przed tym wydarzeniem ide z mama lub tata wybrac moj urodzinowy tort. przyjecie zazwyczaj sie udaje. gdy juz wszyscy przyjda zaczyna sie zabawa!
» tegoroczny maturzysta
(Gość)
Sob Maj 03, 2008 18:20
Anonymous napisał(a):moglby mi ktos przetlumaczyc kilka zdan... oto one
Moje urodziny odbywaja sie co roku. Zapraszam moich znajomych i rodzine. kilka dni przed tym wydarzeniem ide z mama lub tata wybrac moj urodzinowy tort. przyjecie zazwyczaj sie udaje. gdy juz wszyscy przyjda zaczyna sie zabawa!
My birthday is every year. I invite my friends and family. Few days before this event I go with my mum or dad to choose my bithday cake. The party is almost always ok. When eveybody comes the party starts
» Dżądża
(Gość)
Pią Maj 09, 2008 18:09
W ostatnim zdaniu tłumaczenia użyłeś tego, czego brakuje w pierwszym. Wydaje mi się, że "My birthday is every year" to prawie jak "Urodziłem się."
W języku polskim mówiac "uordziny" ma się zazwyczaj na myśli "przyjęcie urodzinowe". Dlatego pierwsze zdanie powinno raczej brzmieć
"My birthday party takes place every year" = "Moje urodziny odbywają się co roku"
Am I right mates ?
» yurek
( Specjalista -744) 
Pią Maj 09, 2008 18:39
I think so. Fakt, że urodziny są corocznie wynika z kalendarza. Ale urodziłem się byłoby - I was born.
_________________ www.angielskitarnow.republika.pl
|