|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» Gość
()
Pon Wrz 07, 2009 19:02
Filologia angielska
Hej! Mam pytanko dotyczące studiów na kierunku filologia angielska, bardzo mi sie ten kierunek podoba i mam zamiar właśnie zacząć studia od października i tu moje pytanie: jak sobie poradzić na tym kierunku, oczywiście systematyczna nauka wiadomo ale znam ludzi którzy są dobrzy z języka ale mieli problemy (poprawki). I jeszcze jedna wątpliwość, jak sie do tych studiów przygotować ?? Dzięki z góry za wszelkie sugestie i pomoc :)
» disaster
(Gość)
Wto Gru 22, 2009 21:08
brief reply
że ktoś był dobry z ang w leceum nie znaczy że będzie tak na studiach. po pierwsze:filologia ang to NIE kurs językowy. Jest masę sprzedmiotów średno związanych z nauka gramatyki i słownictwa na której to piera się nauka w liceum.
» rudam
(Occasional Member-92) 
Pon Gru 28, 2009 20:28
filologia angielska to tylko poniekad gramatyka, slowka, tlumaczenia. zaleznie tez od specjalnosci. ja na przyklad stydiuje filologie ang z wiedza o kulturze, a to zmusza mnie to malowania prac, czytania (po polsku) o kulturze starozytnego rzymu, tudziesz wplywu madonny na sztuke popart. ale generalnie trzeba miec serce do tego jezyka, kultury i krajow anglojezycznych. dobrze jest! ;P
_________________ 'I like Beethoven. Especially the poems.'
» paperek
(Born-1)
Sob Lut 06, 2010 14:50
jestem studentem fil angilskie pierwszego roku --- mieszkam 5 lat w angli a przyznam sie ze problemy mam z podstawowymi zagadnieniami -- a tu klania sie gramatyka !!!! zanim sie zdecydujecie na studai pouczcie sie gramatyki -- aby avoid problems !!
» Nev
(Born-5)
Nie Mar 07, 2010 23:41
Również studiuję na drugim roku i muszę powiedzieć, że studiowanie języka angielskiego a uczenie się go to są zupełnie dwa różne światy :O Jeśli ktoś myśli o studiowaniu tego kierunku niech się przygotuje na sporą dozę pracy,przede wszystkim gramatyka,writing/speaking skills na poziomie najlepiej jak najwyższym...filologia angielska nie stroni też od historii,zagadnień podobnych nieco do WOS-u (np. kultura brytyjska/amerykańska) a i przedmiotów mogących konkurować pod względem abstrakcyjności z przedmiotami takimi jak fizyka (chodzi mi o działy związane np. z astronomią itp.) i różnymi innymi ;p Ogólnie, dużo czytania o wszystkim i o niczym, ale da się przeżyć :) (studiuję na US - Uni Szczeciński :D)
» marta-z
(Gość)
Wto Maj 18, 2010 11:18
mam pytanie
do tej pory uczyłam się języka niemieckiego, ale nie lubie go i niechce mieć znim nic do czynienia
myśle o studiach filologi angielskiej ale język ten znam w stopniu średniozaawansowanym (ucze się go sama)
czy z takim poziomem wiedzy mam szanse sie utrzymac??
mam w sobie duzo samozaparcia i wytrwałosci, ale czy nadąże z nauką skoro mama takie zaległosci?/
chodzi mi o wszif we wrocławiu więc z egzaminem wstepnym nie ma problemu bo liczy sie samo złożenie papierów
» Gośka952
(Gość)
Pią Paź 22, 2010 16:51
Re:Filologia angielska
Witam obecnie jestem w II klasie Liceum . Języka angielskiego uczę się od 8 lat a dodatkowo uczęszczam na zajęcia po których umożliwione jest zdawanie egzaminu FC . I tutaj moje pytanie: czy poprzez posiadanie takiego dyplomu łatwiej się dostać na filologię angielską ? Czy będzie on w ogóle brany pod uwagę ??
» Nutcracker
( Specjalista -1002) 
Pią Paź 22, 2010 17:29
FCE to przecież poziom coś trochę powyżej matury podstawowej... Matura rozszerzona to CAE - a na filologię bez rozszerzenia nie ma się co pchać, więc wydaje mi się, że FCE tu nic nie pomoże...
_________________ www.korepetycje.tychy.prv.pl
» Gośka66
(Gość)
Sob Paź 23, 2010 18:48
Witam!! Za rok będę zdawać maturę i pomału zaczynam się zastanawiać nad kierunkiem studiów -myślałam właśnie o filologii angielskiej. Język Angielski to jedyny przedmiot w szkole do którego nauki się nie muszę zmuszać :)I tutaj moje pytanie: czy jest zapotrzebowanie na osoby po takich studiach ????
» bubbl
( Specjalista -945) 
Sob Paź 23, 2010 19:09
raczej nie, rynek jest przesycony... sama anglistyka juz nie wystarcza, trzeba sie doksztalcac. jesli juz angielski, to po pierwsze ze specjalizacja nauczycielska - zawsze bedzie sie gdzie zaczepic - no i zrob sobie dodatkowo, nawet w czasie studiow, kurs na tlumacza przysieglego - z tego jest kasa.
_________________ It is just a ride...
http://slowaniezapisane.blogspot.com/
» Gosia_2908
(Born-3)
Czw Lis 04, 2010 14:18
Witam! Jestem po szkole średniej, ucze sia jezyka ang od 8 lat gimnazjum i szkola srednia ( j.ang oraz jezyk zawodowy) na swiadectwie ma ocene bardzo dobra oraz celujaca a do tego podeszłam do matury rozszerzonej ze słaba punktacija 50% .Darowałam sobie studia i rok ten poświecam na dokształcenie jezyka w szkole jezykowej.Czy myslicie ze miałam szanse sie dostac?Czy majac certyfikat łatwiej dostane sie na anglistyke?
» Nutcracker
( Specjalista -1002) 
Czw Lis 04, 2010 21:25
No to dokształć się dobrze i zdaj sobie maturę jeszczę raz, myślę że liczy się głównie wynik z matury. A czy i jakie dodatkowe egzaminy są akceptowane to musisz już na poszczególnych uczelniach osprawdzać.
_________________ www.korepetycje.tychy.prv.pl
» weka
(Gość)
Pią Gru 10, 2010 20:59
Re:Filologia angielska
Hej! Jestem studentką pierwszego roku i co mogę powiedzieć?? MASAKRA;/ w pierwszym tyg byłam przerażona w kolejnym było lepiej ale ogólnie ciężki kierunek. Trzeba mieć wiele umiejętności, logiczne myślenie przede wszystkim i pojemna pamięć! Umiejętność wypowiadania się również istotna, bez tego ani rusz;/ Więc zanim zaczniesz to mów mów i jeszcze raz mów! to doda Ci pewności siebie i nie przerazisz się poziomem innych a przede wszystkim wykładami tylko i wyłącznie w języku ang. Do tego dochodzi nauka, harówka... Ja co dziennie mam jakieś kolokwia i testy sprawdzające umiejętność mówienia. Życie prywatne?? Między wierszami;/
|