|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» oliwicialiwcia
(Fresh Member-40)
Pią Cze 19, 2009 11:49
I do love
Słuchając muzyki i oglądając filmy natknęłam się na taką strukturę
I do love ..... (coś tam coś tam),
to nie jest jedyny przykaład, ale kiedy jakieś zdanie jest w Present Simple po osobie stoi do/does. Dlaczego?
Dlaczego nie jest poprostu I love...?
» Gość
()
Pią Cze 19, 2009 14:27
tcv
stosowane dla emfazy
» Gość
()
Pią Cze 19, 2009 14:44
w present simple pojawia się operator do/does w pytaniach i przeczeniach np : Do I go?
I don't go
» Naughty Nata
( Specjalista -1378) 
Pią Cze 19, 2009 17:17
ale żeś wytłumaczył panie gościu nade mną ;p
Tak jak pisze kolega jeszcze wyżej... dla emfazy tj. dla podkreślenia i wzmocnienia czasownika
I do love - naprawdę kocham
_________________ ... ther is so gret diversite In English and in writyng of oure tonge,
So prey I God that non myswrite thee
http://marshmallow87.blogspot.com/
» ozzy
( Specjalista -683) 
Pon Cze 22, 2009 10:52
Nata: kogo tak kochasz? Pana ze zdjęcia? :)
Można jeszcze tylko dodać, że podobna emfaza moze byc zastosowania jeszcze w Past Simple, e.g.
I did want to drink that beer
He did desire to screw that girl
We did feel like smoking green
_________________ dictionary + google = solution
Nie oczekuję wieńców, pokłonów ani pomników ale 'dziękuję' to by kur** wypadało powiedzieć nieraz :-|
» Naughty Nata
( Specjalista -1378) 
Pon Cze 22, 2009 13:38
tak jest, kolego ;]
gdzie byłeś jak Cie nie było?
_________________ ... ther is so gret diversite In English and in writyng of oure tonge,
So prey I God that non myswrite thee
http://marshmallow87.blogspot.com/
» ozzy
( Specjalista -683) 
Czw Lip 09, 2009 20:28
aaa zajęty jestem ostatnimi czasy, bronie się za 4 dni i w związku z tym trzeba było pracę pisać i takie tam inne heh
Nie oczekuję wieńców, pokłonów ani pomników ale 'dziękuję' to by kur** wypadało powiedzieć nieraz :-|
» BoSko
( Admin -903) 
Czw Lip 09, 2009 20:33
oo to szybko nie wrócisz na forum - później pewnie ze 2 tygodnie picia :)
Trzymam kciuki.
P.S Ja bronię się we wrześniu :P
_________________ Ja tu tylko sprzątam.
» ozzy
( Specjalista -683) 
Pią Lip 10, 2009 14:22
coś w tym stylu ;-) Jadę na Kaszuby (do Kaszub?:P) na rybki i wódkę zaraz po obronie :-) A Ty co, pracy nie zdążyłeś napisać czy na jakimś egzaminie poległeś ? Ja dosłownie rzutem na taśmę się bronie, i.e. napisałem 25 stron pracy w 3 dni i złożyłem na dzień przed upływem terminu promotorowi, ktory poprawił ją i zatwierdził 3 godziny przed północą- dniem, w którym już składać prac nie można było :)
A o czym piszesz w ogóle? Jaki masz temat? Mój to Language and gender
Pozdrawiam
|