|
Serwis e-ANG.pl to nie tylko forum. To kompleksowa platforma e-learningowa umożliwiająca uczenie się słówek, gramatyki oraz struktur. Zaawansowany system powtórek pozwoli nawet osobom z wrodzoną niechęcią do nauki zapamiętać słówka. Dodatkowo znajdziesz tutaj testy sprawdzaące, ćwiczenia oraz zadania ze słuchu. Są również kursy dla początkujących oraz średno-zaawansowanych. Zapoznaj się z menu na górze i załóż konto na e-ANG.pl już dziś.
 Angielskie formuły konwersacyjne i Angielskie przyimki
|
» Assan93
(Born-1)
Sro Mar 11, 2009 21:48
Klasa dwujęzyczna
Witam wszystkich forumowiczów:)
W tym roku kończę gimnazjum i oczywiście pojawia się problem wybrania szkoły, profilu itd. wpadłem na pomysł, aby spróbować sił w klasie dwujęzycznej. W wypadku takich klas należy zdać egzamin kompetencji językowych. Mam taki zakres wymagań:
#
1. Rozumienie ze słuchu:
rozumienie stosunkowo prostych, krótkich tekstów z różnych dyscyplin wiedzy.
2. Czytanie ze zrozumieniem:
rozumienie stosunkowo prostych, krótkich tekstów z różnych dyscyplin wiedzy.
3. Zagadnienia gramatyczne:
# Wyrażanie przeszłości, teraźniejszości i przyszłości
# Zdania twierdzące, pytające i przeczące
# Czasowniki modalne
# Strona bierna
# Tryby warunkowe
# Wyrażenie I wish
# Mowa zależna
# Aspekt policzalności i niepoliczalności
# Przedimki
# Zaimki
# Przymiotnik i przysłówek
# Konstrukcje gerund i bezokolicznikowe
# Zdania typu echo questions
# Przyimki
# Liczebniki
4. Zakres leksykalny:
# Moja rodzina
# Ludzie wokół nas
# Zdrowie
# Moja szkoła
# Życie codzienne
# Kultura i sztuka
# Edukacja
# Czas wolny
# Środowisko
# Kraje, narodowości i regiony geograficzne
# Świat bliski i daleki
# Informacja, komunikacja i technika
tylko, że nie wiem skąd wziąć cały Zakres leksykalny. Może pisał ktoś podobny test i miał do czynienia z jakimiś książkami czy czymś takim? No i może taki ktoś mógłby mniej, więcej opowiedzieć czego się spodziewać na takim egzaminie.
Proszę o osoby uczęszczające do takich klas o podzielenie się opiniami czy warto iść na taki profil?
Dziękuję i pozdrawiam
» pinkalinka
(Gość)
Pon Mar 30, 2009 10:35
Ja również w tym roku kończę gimnazjum;-( (SZKODA) I może wybiorę klasę dwujęzyczną, ale nie wiem jak to będzie, ponieważ mój rocznik będzie pierwszym... Wejdź i spróbój swoich sił;-)))lo2.ap.siedlce.pl/pliki/klasyDwujezyczne/test.pdf
My mamy więcej wymagań o ile się nie mylę;-)) POZDRAWIAM
» well adjusted kid
(Gość)
Sro Cze 17, 2009 20:42
witam!
ja skończyłem juz gimnazjum i obecnie jestem uczniem w I klasie liceum w klasie dwujezycznej z matura miedzynarodowa. Jezeli chodzi o materialy leksykalne to niestety, ale w internecie nie znajdziesz nic skutecznego. Najlepiej, zebys kupil sobie ksiazki (np. Keys For Fluency - George Woolard i inne). Powiem tylko, ze mi pomogly, zeby sie tam dostac ;-)
|